Jak správně likvidovat elektronickou hračku

Jakožto příznivci ohleduplného chování vůči životnímu prostředí se našim zákazníkům snažíme nabídnout snadné a bezplatné možnosti, jak odevzdat vysloužilé elektronické hračky a baterie.

Spotřebitel hraje v systému nakládání s elektrospotřebiči a bateriemi naprosto klíčovou roli. Záleží na něm, jak se starými spotřebiči a bateriemi naloží. Stará a nepotřebná zařízení a baterie by neměly být vyhazovány do netříděného komunálního odpadu. Existují sběrná místa, tzv. místa zpětného odběru, odkud putují k opětovnému využití nebo recyklaci.

Symbol přeškrtnuté popelnice pomáhá rozeznat, které výrobky a baterie nepatří do komunálního odpadu.

 

A jak se tedy zbavit starých hraček, spotřebičů a baterií?

  • Využitím bezplatné služby "Buď líný", která nabízí odvoz elektrozařízení do 10 kg i nad 10 kg přímo z domácnosti; službu objednáte pouhým zavoláním nebo vyplněním objednávkového formuláře, viz Buď líný (rema.cloud)
  • Nevíte si rady a potřebujete poradit? Zavolejte na bezplatnou linku 800 976 679, viz Chytrá recyklace (chytrarecyklace.cz)

 

Proč recyklovat dává smysl?

Elektrozařízení, baterie a akumulátory obsahují recyklovatelné kovy, jako jsou zinek, železo, mangan, nikl, kadmium a olovo. Některé z těchto látek jsou pro životní prostředí a zdraví člověka velmi škodlivé, a to zejména rtuť, kadmium a olovo. Baterie jsou většinou označeny symbolem obsaženého chemického prvku (Pb, Cd, Hg).

Díky tomu, že předáváme použité baterie a elektrozařízení do zpětného odběru na recyklaci, šetříme primární suroviny a také chráníme životní prostředí před neodborným nakládáním.

Je důležité, aby nepoužívané baterie, které jsou skladovány např. v kancelářských šuplících nebo jinde v domácnostech, byly odevzdány k recyklaci co nejdříve. To je zvláště důležité u baterií obsahujících lithium, které mohou způsobit požár. Z tohoto důvodu je třeba brát ohled na bezpečnost.

Pojďte nám pomoci dělat svět lepším a vyberte si své sběrné místo!